Ihon läpi tapahtuva veden haihtuminen. Mitä se tarkoittaa?

Olemme kaikki tietoisia, että iho tarvitsee vettä säilyttääkseen kauneutensa pidempään. Juuri kukaan ei kuitenkaan tiedä mitä ihon läpi tapahtuva veden haihtuminen tarkoittaa. Lue alempaa miksi ihon läpi tapahtuvasta veden haihtumisesta olisi syytä tietää enemmän.

Ihomme on elävä organismi ja sen hyvinvoinnista tulee pitää huolta tarjoamalla sille oikeanlaista hoitoa. Ennen kuin tartut ensimmäisiin näkemiisi kosteusvoiteisiin, kasvonaamiohiin tai kasvosumutteisiin, tulee sinun tietää lisää miksi vesi on niin oleellinen osa ihon kunnossapysymistä ja mitä ihon läpi tapahtuva veden haihtuminen on.

Kosteutuksen rooli ihonhoidossa

Kehostamme yli 65% on vettä! Ihosi on suojakerros, joka estää kosteutta karkaamasta. Ihosi on myös osittain vettä – dermis rakentuu kollageenin ja elastiinin ohella proteoglykaaneista, jotka sitovat nestettä ihoon. Orvaskesi on siis noin 13% vettä, mutta syvemmät ihokerrokset sisältävät sitä noin 70%.

Iho ei ikävä kyllä ole läpäisemätön muuri, varsinkin kun huomioon otetaan ne lukuisat tekijät, jotka sitä voivat heikentää; aurinko, vapaat radikaalit, saasteet ja jopa huonosti valitut kosmetiikkatuotteet. Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää kosteuttaa ihoa säännöllisesti. Näin tarjoat sille jatkuvasti oikeanlaista nesteytystä ja estät ihon läpi tapahtuvaa veden haihtumista.

Ihon läpi tapahtuva veden haihtuminen. Mitä se tarkoittaa?

Mikä on tämä mystinen tapahtuma, jota vastaan meidän tulee taistella? Termi ”ihon läpi tapahtuva veden haihtuminen” kuulostaa monimutkaiselta tapahtumalta, mutta tosiasiassa se tarkoittaa yksinkertaisesti vettä, joka haihtuu iholta.

Ilmiö johtuu ympäristön aiheuttamista eroista ihon eri kerrosten osmoottisessa paineessa. Vettä siirtyy ensin dermiksesta orvaskesiin ja sitten se haihtuu. Ilmiö on täysin luonnollinen, mutta hallitsemattomana voi olla haitallista ja aiheuttaa ihon kuivuutta.

Kuinka kosteuttaa ihoa ja suojata sitä veden haihtumiselta? 

Voit suojata ihoasi kuivumiselta muutamalla eri keinolla. Luonnollinen suoja veden haihtumista vastaan on hydrolipidikerros. Sen ainesosat (rasva ja vesi) muodostavat läpäisemättömän kerroksen, jonka läpi vesi ei pääse pakenemaan. Iho säilyttää kosteuden pidempään eikä kärsi kuivumisesta.

Joskus hydrolipidikerros voi kuitenkin heikentyä ja iho menettää kosteutta. Tällöin kuivia iholäikkiä tai ihottumaa voi ilmetä. Voit ehkäistä tätä hoitamalla ihoasi oikeanlaisilla tuotteilla, jotka estävät kosteuden haihtumista. Voit:

  • käyttää kosteuttavia tuotteita, kuten hyaluronista happoa, joka sitoo vettä ihoon,
  • vahvistaa hydrolipidikerrosta kosteuttavilla valmisteilla, kuten luonnonöljyillä,
  • käyttää tuotteita kuten voiteita, jotka sisältävät epidermiksen solujen välistä kiinnitysainetta korjaavia kermaideja.