Herkkä iho – ohjeita herkälle ja reaktiiviselle iholle

Herkkä iho on hyvin vaativa ihotyyppi ja se tarkoittaa runsaasti haasteita. Tyyppi on usein ”ailahtelevainen” ja negatiivisia reaktioita on usein vaikea ennakoida. Onneksi alttiutta ärsytyksille pystyy vähentämään ja ihon kuntoa parantamaan oikeanlaisella huolenpidolla. Mikäli sinunkin kasvosi reagoivat ulkoisiin tekijöihin, lue lisää herkän ihon hoitamisesta.

Mistä herkän ihon tunnistaa?

Punoitusta, hilseilyä, kuivuutta, polttelua, kireyttä, kutinaa – tässä herkän ja reaktiivisen ihon tyypilliset oireet. Jokainen oire kertoo alkavasta tai käynnissä olevasta tulehdusprosessista. Oireiden voimakkuus riippuu yliherkkyyden aiheuttajasta – jos kyseessä on ihosairaus, eikä vain allerginen reaktio, oireet ovat usein intensiivisemmät.

Huom:

herkkä iho punoittaa stressin, ruokavalion, lämpötilamuutosten ja kuukautisten takia. Äkillinen punoitus ja kireyden sekä pistelyn tunne on tavallista sopimattoman tuotteen käytön jälkeen.

Mikä aiheuttaa polttelevaa tunnetta?

Useimmissa tapauksissa liiallinen herkkyys on perinnöllistä mutta se voi myös johtua ihosairaudesta, kuten atooppisesta ihottumasta, seborrooisesta ekseemasta tai ruusufinnistä. Herkkyys liittyy ihon rakenteeseen tai sen vaurioihin. Joskus tervekin iho herkistyy ja reagoi tekijöihin, jotka eivät ole ennen aiheuttaneet reaktiota. Näin voi käydä, jos ihoa heikentää pitkäkestoisella ja vääränlaisella ihonhoidolla. Reaktiivinen iho voi myös kertoa hormoniepätasapainosta.

Mistä herkkä iho ei pidä?

Sekä ulkoiset tekijät (eksogeeniset tekijät) että kehon omat tekijät (endogeeniset tekijät) voivat olla haitallisia herkälle iholle. Juuri tämän takia herkkä iho on niin haastava. Lukemattomiin vaurioittaviin tekijöihin kuuluu mm. sääolosuhteet (tuuli, pakkanen, muuttuvat lämpötilat), kova vesi, kosmetiikkatuotteet, hierovat liikkeet, ruoka-allergiat. Onneksi herkän ihon auttamiseksi voi tehdä paljon.

Miten herkkää ihoa hoidetaan?

Oikeiden kosmetiikkatuotteiden valinta on avain onnistumiseen. Käytä herkälle, reaktiiviselle, atooppiselle tai pinnallisia verisuonia omistavalle iholle suunniteltuja tuotteita apteekista ja luonnollisia öljyjä hydrolipiditasapainon palauttamiseksi sekä ihon suojaamiseksi, parantamiseksi ja rauhoittamiseksi. Manteliöljy on hellävaraisin öljy.

Etsi ilman ärsyttäviä ainesosia ja hajusteita tehtyjä tuotteita. Käytä ihoa vahvistavia, punoitusta vähentäviä ja tulehduksia ehkäiseviä tuotteita.

Herkän ihon hoito pähkinänkuoressa

  1. Käytä hellävaraisia puhdistavia vaahtoja ja misellivettä ihoa rauhoittavilla ja ulkoisilta tekijöiltä suojaavilla ainesosilla.
  2. Päivävoiteen on suojattava ihoa ulkoisilta tekijöiltä ja auringolta, eli SPF-kertoimen on oltava vähintään 20. Ihannetilanteessa käytössä on fyysinen auringonsuoja, koska se on herkälle iholle ihoystävällisempi vaihtoehto kuin aurinkovoiteet.
  3. Yövoiteen on parannettava ihoa intensiivisesti ja lievitettävä ärsytyksiä.
  4. Kerran viikossa tulisi käyttää hellävaraista entsyymikuorintaa, joka hajottaa kuolleiden ihosolujen välisiä sidoksia. Kuorinnan jälkeen voi käyttää ihoa rauhoittavaa kasvonaamiota.

Pahimmat herkän ihon hoitovirheet

  • Ihon hierominen
  • Voimakkaiden tuotteiden käyttö
  • Erilaisten voiteiden käyttö samaan aikaan
  • Tuotteiden jatkuva vaihtelu
  • Uusien tuotteiden kokeilu
  • Yrttien käyttö ilman lääkärin mielipidettä