Keinot, joilla pääset eroon aknesta – pysyvästi!

Akne ei ole pelkästään teini-ikäisten riesa. Yhä useammat ihmiset kärsivät aikuisiän aknesta. Syynä aikuisaknen puhkeamiseen ovat hormonaaliset tekijät mutta myös stressi, ilmansaasteet ja lääkitykset saattavat edesauttaa sitä. On ajanhukkaa odotella finnien ja mustapäiden katoavan itsestään kuin taikaiskusta. Opi kuinka voit häätää akenen.

Akne – kannattaako ihotautilääkärillä käynti?

Nykyään on useita todistetusti toimivia menetelmiä aknen parantamiseen. On parasta aloittaa vierailemalla ihotautilääkärin pakeilla ja saada asiantuntijan mielipide iho-ongelmistasi. Lääkäri diagnosoi aknetyypin ja määrää sen hoitoon sopivat valmisteet sekä kertoo lisää akneen johtavista syistä. Pidä mielessä, että ihon järjestelmällinen ja hellävarainen puhdistaminen on suotavampaa, kuin sitä ärsyttävä ja kovakourainen kuorinta.

Parhaat tavata päästä eroon aknesta

1. Tarkista INCI-listaus ostaessasi uusia ihonhoitotuotteita

Näin pystyt välttämään ärsytystä aiheuttavia aineosia, kuten alkoholia kasvovedessä ja ihohuokosia tukkivia voiteita. Etsi tuotteita, jotka sisältävät hasselpähkinäuutetta, nokkosuutetta, timjamiuutetta, hiivaa, kaoliinia ja sinkkiä.

2. Pese akneihosi hellävaroen

Akneihon puhdistamiseen käytetään yhä usein antibakteerisia saippuoita tai geelejä. Akne ei kuitenkaan synny bakteerien vuoksi vaan hormonitasojen muutoksien takia. Siksi tällaisten tuotteiden jatkuva käyttö saattaa aiheuttaa kuivuutta ja pahentaa aknea ja talintuotantoa.

Käytä hellvävaraista putsaria 1-2 kertaa päivässä.

Vältä Sodium Laureth Sulfatea ja Sodium Lauryl Silfatea sisältäviä tuotteita, sillä ne voivat aiheuttaa ihoärsytystä. Puhdistusgeelisi- tai vaahtosi (hellävaraisempi kuin geeli) voi sisältää seuraavia ainesosia: Betaine, Decyl Glucoside, Disodium Laureth Sulfosuccinate.

3. Käytä kasvovettä ja kosteusvoidetta

Kun iho on puhdistettu, on ehdottoman suositeltavaa käyttää kasvovettä – ihon pesu saattaa häiritä sen luontaista pH-tasoa ja tämän seurauksena talintuotanto voi kiihtyä. Kasvovesi rauhoittaa talirauhasia ja raikastaa ihon. Muista valita alkoholiton kasvovesi. Jos ihosi on kuiva, käytä kevyesti kosteuttavaa, geelimäistä voidetta.

4. Kuori akneihoa säästeliäästi

Päästäksesi eroon ihon kuolleesta solukosta, käytä hellävaraista entsymaattista kuorinta-ainetta (jotka sisältävät hedelmä- tai yrttientsyymejä liuottaen kuolleet ihosolut pois) tai tehokasta, hedelmähappoa sisältävää tuotetta (alfa- ja betahydroksihappoa). Käytä happokuorintaa iltaisin saadaksesi kirkkaammaan ja sileämmän ihon sekä kirkastaaksesi pigmenttiläsikiä.

5. Käytä täsmähoitoja

Jos huomaat uuden finnin tai tunnet, että sellainen on syntymässä, tulee sinun hyökätä sen kimppuun välittömästi. Valitse tiivistettyjä raaka-aineita sisältävä antibakteerinen puikko, peitevoide tai geeli. Tämäntyyppinen tuote nopeuttaa finnin paranemista ja estää uuden finnin syntymistä. Tuotteet sisältävät usein salisyylihappoa, teepuuöljyä ja rauhoittavia aineosia, kuten noitapähkinäuutetta ja termaalista vettä.

6. Suojaa akneihoa auringolta

Ruskettuminen on iholle haitallista iästä ja ihontyypistä huolimatta. Se nopeuttaa ihon ikääntymisprosessia ja altistaa sen syövälle. Akneiholle se ei ole kuitenkaan suositeltavaa täysin eri syystä. Aurinko kuivattaa ihoa ja saa sen tuottamaan lisää talia. Käytä kevyttä suojakertoimen sisältävää voidetta, vähintään SPF 30, varsinkin jos käytät AHA-happoja sisältäviä tuotteita. Näin vähennät pigmenttiläiskien riksiä.

7. Älä puristele finnejä vaan käytä erikoishoitoja

On iso virhe puristaa finnejä. Saatat aiheuttaa lisää ihoärsytystä ja pahentaa tulehdusta. Levität myös bakteereja sormiesi kautta muualle kasvoihin ja kasvatat riskiä saada uusia aknefinnejä. Vieraile kosmetologilla ultraäänikavitaatiohoidossa – se ei ärsytä ihoa mutta on armoton näpyille.

Ihosi arvostanee myös rauhoittavia hoitoja, kuten levä- tai yrttinaamioita. Ne ovat tunnettuja rauhoittavista ja ärsytystä vähentävistä ominaisuuksistaan tukkimatta ihohuokosia. Ylipigmentoituneelle, valjulle, väsyneille ja talia liikaa tuottaville kasvoille oikea valinta on c-vitamiinia sisältävä kasvoseerumi. Se nuorentaa ihoa parantaen ihon sävyä, on tehokas akneen, häivyttää aknearpia ja vähentää pigmenttihäiriöitä.