Ikääntyvän ihon ongelmat: kuivuus, hyperpigmentaatio ja valjuus

Ikääntyvä iho kaipaa paljon tukea ja suojaa pystyäkseen hidastamaan ikääntymisprosessia. Anna sille hieman aikaasi ja huomiotasi ja ihostasi voi tulla jälleen terveennäköinen eikä se kärsi iho-ongelmista. Mitkä ovat kääntyvän ihon ongelmia? Ennenkaikkea liiallinen kuivuus (vain harvoin rasvoittuva iho tai akne), hyperpigmentaatiot ja vaaralliset ihomuutokset, joihin voi myöhemmin kehittyä syöpää.

Ikääntyminen riippuu suuresti perintötekijöistä ja kehon biologisista muutoksista, mutta myös painovoimasta. Painovoima on venyttänyt ihoasi jo vuosien ajan. Muitakin tekijöitä löytyy, mutta niihin pystymme onneksi vaikuttamaan; liiallinen altistuminen auringolle ja UV-säteille, pakokaasut, savukkeet, huono ruokavalio ja vitamiinipuutos. Avaintekijä ikääntymisprosessin hidastamisessa on oikeanlainen ja ikääsi vastaava ihonhoito.

Kuinka selvitä ikääntyvän ihon ongelmista?

Liiallinen kuivuus

Yksi ikääntymisenmerkeistä on ihon kuivuminen. Iho menettää kykyään säilöä kosteutta ja uusiutuu hitaammin. Solujen biologinen toiminta laskee, kutn myös kollageenin ja elastiinikuitujen ihon kimmoisuutta ylläpitävä toiminta. Naururyppyjä ja uurteita ilmestyy. Iho on selkeästi ohuempi ja karheampi sekä hilseilee.

Tällainen iho tarvitsee syväkosteutusta. Mikä avuksi? Syväkosteuttavat kasvovoiteet ja vitamiininaamiot (joka toinen päivä). Harkitse myös verisuonia vahvistavia kosmetiikkatuotteita, sillä iän myötä suonet haurastuvat ja hiussuonia voi tulla näkyviin.

Hyperpigmentaatio

Auringonsäteet ovat vahingollisia ja aiheuttavat ihomuutoksia erityisesti kasvoissa, käsissä ja dekoltee-alueella.

Nämä tummat läiskät ovat melaniinikertymiä. Jos pigmenttiläiskiä ilmestyy, kannattaa auringonottoa välttää, sillä uusia voi ilmestyä ja jo olemassaolevat tummuvat.

Joskus pigmenttiläiskät voivat johtua myös lääkityksistä tai yrteistä, kuten hyperistä, joka herkistää ihoa auringonsäteille. Käytä korkeasuojakertoimista voidetta vuoden ympäri.

Vaaralliset ihomuutokset

Iän myötä kehon kyky puolustautua epänormaaleja solumuutoksia vastaan laskee. Useat solumuutokset voivat johtaa syöpään, mukaanlukien iholla. Älä jätä ihomuutoksia huomiotta. Useimmat näyttävät aluksi 2-3mm kokoisilta haavoilta, jotka myöhemmin rupeutuvat. Kun rupi irtoaa eikä haava parane, on tämä hälytysmerkki. Muutoksessa voi kestää vuosia. On suositeltavaa käydä iholääkärillä poistattamassa muutos – usein muuta hoitoa ei tarvita. Nopea puuttuminen pelastaa terveyden ja usein jopa hengen.

Jos huomaat muutoksia pisamien muodossa; reunat ovat epätasaisia, ne vuotavat verta tai kasvavat – varaa aika iholääkärille.

Ikääntyvän ihon ehostus

Meikinkäyttö ei katso ikää! Taidokas ehostus peittää pigmenttiläiskät ja hiussuonet ja antaa iholle hehkua, viehättävyyttä sekä tervettä loistetta – mikä tärkeintä, se voi nuorentaa.

Älä kuitenkaan pakkeloi liikaa. Ikääntyvälle iholle sopivat parhaiten hellät cc- tai dd-voiteet tai ikääntyvälle iholle suunnattu meikkivoide, jotka peittävät ihon epäkohtia ja antavat sille hehkua. Iho tuntuu levänneeltä ja terveeltä. Käytä poskipunaa säästeliäästi ja huulipunaa esimerkiksi hennoissa nuden tai vaaleanpunaisen sävyissä. Käytä peitevoidettä silmän alla ja shampanjansävyistä helmiäisluomiväriä.

Voit värjäyttää ripset ja kulmat hennavärillä (ammattilaisella) esimerkiksi ruskealla, joka on imartelevampi sävy kuin musta. Huolehdi ripsistäsi ja kulmakarvoistasi seerumeilla ja valitse hoitava ripsiväri.