Ruokavaliolla on väliä. Mitä sinun tulee syödä saadaksesi virheettömän ihon?

Ihosi tarvitsee huomiota ja oikeanlaista huolenpitoa. Sen sijaan, että hierot kosmetiikkaa ihoosi voit… syödä sitä! Ruokavaliolla on väliä ja sinun tulee tietää mitä suuhun kannattaa heittää saadaksesi virheettömän, finnittömän, läiskättömän ja täydellisen ihon.

Olet mitä syöt. Tämä klisee kätkee sisälleen totuuden, joka kannattaa sisäistää, jos haluat terveen ja kauniin ihon. Miksi? Oikeanlaisella ruokavaliolla on valtava vaikutus ulkonäköömme. Voidaan jopa väittää, että ruokavaliolla on suurempi merkitys kuin ihonhoitorutiineilla, sillä terveys lähtee sisältäpäin.

Ruokavalion vaikutus ulkonäköömme

Syömämme ruoka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti. Jos keho voi hyvin, se myös näyttää hyvältä – hiukset ja kynnet ovat vahvat sekä iho kosteutettu, hehkuva ja sileä.

Mielessä tulee pitää, että hyvät ruokavalinnat ovat ihonhoidon ydin. Jos et tarjoa kehollesi sen tarvitsemia ravinteita ja nesteytystä, kosmetiikasta ei ole paljon hyötyä – kauneusrutiinit eivät korvaa terveitä elämäntapoja ja tasapainoista ruokavaliota. Heikosti toimiva keho lähettää varoituksiaan ihon kautta välittämättä kuinka montaa kasvonaamiota tai kosteusvoidetta käytät.

Ihon tarvitsemat ravinteet

Sisältäpäin lähtevä ihonhoito on tehokkainta, mutta onnistuu vain oikeilla ravinteilla. Mitä ne ovat?

 1. A-vitamiini – (retinoli) nuorentaa, stimuloi solujen elpymistä, tasapainottaa talin tuotantoa ja tukee ihon uusiutumista vähentäen pigmenttiläiskiä.
 2. C-vitamiini – (askorbiinihappo) stimuloi kollageenisynteesia, suojaa auringonsäteiltä, vahvistaa verisuonia, kirkastaa pigmenttiläiskiä ja tuo iholle hehkua.
 3. E-vitamiini – (tokoferoli) kamppailee ikääntymistä vastaan antioksidanttisen vaikutuksensa ansiosta ja suojaa vapailta radikaaleilta säilyttäen ihon kimmoisuuden, hehkun ja nuorekkaan olemuksen pidempään.
 4. Sinkki ja pii – iholle tärkeitä mineraaleja, jotka parantavat kimmoisuutta, vahvistavat verisuonia, estävät ihon veltostumista ja ryppyjä.
 5. B-ryhmän vitamiinit – (mm. pantoteenihappo, biotiini ja foolihappo) ovat äärimmäisen tärkeitä iholle tulehdusta vähentävän vaikutuksensa vuoksi ja ne myös tukevat ihon uudelleenrakentumista, kuorivat ihosolukkoa, ravitsevat ja vahvistavat sitä.
 6. Välttämättömät rasvahapot – vahvistavat ihon luonnollista hydrolipidikerrosta ylläpitäen sopivaa kosteustasoa ja suojaavat sitä.

Mitä laittaa suuhun saadaksesi virheettömän ihon?

Pystyt tarjoamaan kehollesi kaikkia yllämainittuja ravinnelisillä, mutta lisien ei tulisi olla ensimmäinen vaihtoehto. On järkevämpää ja helpompaa muokata päivittäistä ruokavaliotasi. Mitä siis täydellistä ihoa tavoittelevan kannattaa syödä?

 1. Kala – lohi, makrilli ja sardiinit ovat oivallisia välttämättömien rasvahappojen lähteitä
 2. Pähkinät ja siemenet – rasvahappojen lisäksi ne sisältävät vitamiineja ja hivenaineita, erityisen runsaasti niitä on auringonkukansiemenissä, kurpitsansiemenissä, manteleissa, hasselpähkinöissä sekä saksanpähkinöissä
 3. Kasvisöljyt – ruokavalioon kannattaa lisätä erityisesti kylmäpuristettuja ja käsittelemättömiä öljyjä, kuten oliivi- ja rypäleöljyä.
 4. Idut – itujen kiistattomat hyödyt ovat tunnettuja, koska ne sisältävät runsaasti vitamiineja (B-C-D-E-A-K) ja hivenaineita kuten magnesiumia, kalsiumia, fosforia, sinkkiä, jodia, rautaa jne.
 5. Viljatuotteet – älä unohda viljatuotteita, kuten kokojyväleipää ja rouheita, sillä ne ovat mahtavia rasvahappojen ja b-vitamiinien lähteitä.
 6. Sitrushedelmät – halutessasi tarjota ihollesi c-vitamiinia, herkuttele sitrushedelmillä ja mustaherukoilla.
 7. Vihannekset – terveellisen ruokavalion perustana ovat tietenkin vihannekset ja kasvikset, kuten porkkana, tomaatti, pinaatti ja parsakaali (retinoliksi muuttuvan beetakaroteenin lähde).
 8. Palkokasvit – esim. pavut, kikherneet, härkäpavut, jotka kaikki sisältävät reippaasti tärkeitä b-vitamiineja.
 9. Vihreä tee – kokeile muuttaa juomatottumuksiasi ja ota antioksidantteja pullollaan oleva vihreä tee kokeiluun.