Pisamat ja pigmenttiläiskät. Ihania vai kauheita?

Osa rakastaa niitä, osa taas vihaa. Pisamat ovat pieniä hyperpigmentaatioita, jotka ovat yleensä periytyviä. Niitä voi ilmestyä myös pitkällisen auringossaolon jälkeen. Mitä niistä tulisi tietää? Pääseekö niistä eroon? Lue alhaalta mitä et ole vielä tiennyt pisamista.

Jos ihosi on pisamainen tai niitä ilmestyy joskus, lue tämä. Saat tietää mitä niiden suhteen on tehtävissä ja kuinka huolehtia pisamaihosta.

Mitä ovat pisamat?

Ne voivat muuttua iän ja vuodenajan mukaan – hälventyä tai tulla näkyvimmiksi. Mutta mitä ne ovat? Pisamat ovat lieviä hyperpigmentaatioita ihossa ja ne ovat perinnöllisiä. Niiden syynä on melaniini, ihon oma pigmentti, joka suojaa sitä UV-säteiltä. Pisamat ovat siis pigmenttivirheitä ja melaniinin ylituotannosta johtuvia. Yleisimmät paikat pisamille ovat kasvot, posket ja nenä. Pisamia voi kuitenkin ilmestyä koko kehoon.

Mistä pisamat tulevat?

Pisamien takana on useita tekijöitä. Ne ovat yleisimpiä ihmisillä, joiden iho on hyvin vaalea. Pisamat yhdistetäänkin yleensä punahiuksisiin henkilöihin heidän ihonsävynsä vuoksi.

Jos mietit kuinka pisamat syntyvät, lue tämä:

  • ne ovat enimmäkseen perinnöllisiä ja pisamataipumus on ohjelmoitu geeneihin
  • liittyvät ihon epätasaiseen melaniinisynteesiin, johtuen esim. auringosta
  • niitä voi tulla lisää tai niiden väri voi tummua joiden sairauksien, hormonivaihtelujen, tulehdusten tai traumojen seurauksena.

Mielenkiintoista kyllä, vastasyntyneillä ja pienillä lapsilla ei ole pisamia. Hyperpigmentaatiot ilmestyvät aikaisintaan kolmen vuoden iässä. Pieni keho ei pysty tuottamaan suuria määriä melaniinia ja joskus pisamat katoavat itsestään ja jotkut ovat pysyviä.

Ovatko pisamat vaarallisia?

Joillekin pisamat ovat kauniita yksityiskohtia ihossa. Toiset eivät välitä pisamaisista kasvoista ja yrittävät peittää niitä meikillä. Pisamat eivät kuitenkaan ole terveydelle vaarallisia – ne voivat tosin joskus viestittää, että kehossasi on meneillään jotain ikävää, kuten hormonivaihteluita tai jos olet viettänyt liian kauan auringossa.

Pisamien poisto ja vaalennus

Jos et pidä pisamista etkä tiedä kuinka päästä niistä eroon, voit kokeilla muutamaa vaalennusvinkkiä. Riippuen pisamien paikasta ja voimakkuudesta, niitä ei välttämättä pysty häviyttämään kokonaan. Niiden vaalentaminen voi kuitenkin jo tuoda helpotusta ja nostaa itsevarmuutta.

Alhaalla suosituimmat keinot pisamien vaalentamiseen kotikonstein.

  • C-vitamiinia sisältävä seerumi – askorbiinihapolla on todettuja kirkastavia vaikutuksia ja sitä käytetään hyperpigmentaatioiden hoidossa. Pisamasi mitä luultavimmin vaalenevat, mikäli käytät c-vitamiinia sisältävää kasvoseerumia niihin säännöllisesti.
  • Kirkastavat voiteet – joillakin merkeillä on saatavilla pisamia kirkastavia voiteita, jotka sisältävät esimerkiksi askorbiinihappoa, sipuluutetta tai kalanchoeuutetta.
  • Laaseri- tai valohoito – pisamien laserpoisto tai hyperpigmentaatioiden valohoito on tehokas mutta hintavampi vaihtoehto. Hoidot tehdään kauneushoitoloissa. Laaseri poistaa hyperpigmentaatioita, kuten pisamia, tehokkaasti kun taas valohoito vaalntaa nitä huomattavasti.

Ole oma-aloitteinen. Kuinka ehkästä pisamia?

Helpompaa, kuin yrittää vaalentaa ja häivyttää jo olemassaolevia pisamia, on ottaa käyttöön niitä ennaltaehkäisevät menetelmät. Mutta miten?

  1. Vältä auringontottoa kesällä klo 12-15 välillä.
  2. Suojaa kasvosi leveälierisellä hatulla.
  3. Valitse varjoisia alueita ja vältä suoraa auringossa oloa.
  4. Käytä aina aurinkosuojakerrointa 30 tai enemmän.
  5. Peitä kehosi hengittävillä luonnonmateriaaleilla.
  6. Tarkistuta hormonitoimintosi säännöllisesti.
  7. Käytä antioksidantteja sisältäviä kosmetiikkatutteita.