Kuiva iho: miten sitä kosteutetaan ja miten kosteus saadaan pysymään

Helposti tunnistettavan ja vaativan luonteensa takia kuiva iho tarvitsee paljon huomiota ja huolenpitoa. Asiaa vaikeuttaa se, että kuivan ihon liiallinen suojeleminen voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyvää. Tämän vuoksi on todella tärkeää osata hoitaa kuivaa ihoa oikein – jotta se voisi olla kaunis, vaivaton ja suojassa ennenaikaisilta rypyiltä. Miten kuivaa ihoa hoidetaan ja mitä virheitä tulisi välttää?

Mitä ominaisuuksia kuivassa ihossa on?

Tiedetään, kuiva iho on kuiva – mitä muuta? Kuiva iho muuttuu elottomaksi ja karheaksi suhteellisen nopeasti. Lisäksi kuiva iho muuttuu epämukavan kireäksi altistuessaan sopimattomille kauneushoidoille.

Useimmissa tapauksissa kuiva iho on myös niin ohut, että verisuonet näkyvät helposti läpi. Kuten aiemmin mainittu, kuiva iho ikääntyy nopeammin kuin muut ihotyypit ja siksi rypyt näkyvät nopeammin kosteutusta kaipaavalla iholla.

Miksi iho on kuiva?

Termi ”kuiva iho” kuvaa sellaista ihoa, joka tuottaa vähemmän talia kuin olisi tarpeen – ja siksi se myös tuntuu kireältä. Liian vähäinen talituotanto johtaa ihon kosteustasapainoa ylläpitävien lipidien puutteeseen. Tämä puolestaan merkitsee sitä, että iho ei ole suojassa sitä jatkuvasti ärsyttäviltä tekijöiltä.

Kun ihon lipidikerros on vaurioitunut, kosteus haihtuu iholta nopeammin kuin pitäisi. Kuiva iho ei itse asiassa löydy geeneistämme, eli tätä ”ominaisuutta” ei voi periä. Useimmissa tapauksissa kuiva iho saa pitkäaikaisia vaurioita ja muuttuu uupuneeksi seuraavien tekijöiden takia:

 • kylmyys, kuiva ja kuuma ilma
 • UV-säteet
 • pakkanen
 • liika aurinko ja korkeat lämpötilat
 • ilmastointi

Valitettavasti ihoa kuivattavat monet muutkin tekijät. Tietyt lääkitykset muuttavat ihon kosteustasapainoa ja vaikuttavat siten ihon kuivuuteen. Toinen syypää kuivaan ihoon on vaihdevuodet – kun talirauhasten toiminta hupenee, ihon hydrolipidikerros suojaa ihoa yhä huonommin ulkoisilta tekijöiltä. Myös hormonit vaikuttavat ihon kosteuteen. Tämän takia kuiva iho on usein raskaana olevien ja vaihdevuosioireista kärsivien naisten vaiva.

Erityyppiset kuivat ihot

Karhea, eloton, kiilloton – tässä muutama tapa kuvailla kuivaa ihoa. Vakavissa tapauksissa kuiva iho saattaa tuntua epämukavan kireältä sekä kuivuneelta – eli se kutiaa ja hilseilee. Joskus kuiva iho on vain reaktio ihonhoitotuotteeseen, joka ei täytä ihomme tarpeita. Herkän ihon omistajien tulisi siksi olla erityisen varovaisia. Tietyt ainesosat kauneustuotteissa voivat ärsyttää ihoa, joka puolestaan saa ihon kuivumaan.

Kuivan ihon voi jakaa kahteen kategoriaan:

 • iho lipidipuutteella – vaiva johtuu riittämättömästä lipidituotannosta
 • tavallinen kuiva iho – vaiva johtuu tali- ja hikituotannon häiriöistä sekä luonnollisten kosteuttajien puutteesta

Pidä mielessä!

Ilmastoidut huoneet sekä lämpöpatterit saattavat vähentää ilman kosteutta jopa 50%! Suojaa ihoa ja hyödynnä ilmankosteuttajia viettäessäsi paljon aikaa tällaisissa paikoissa.

Miten kuivaa ihoa voi hoitaa?

Ihoa tulisi hoitaa kosteutta ja lipidejä tuovilla laadukkailla tuotteilla – eli alkoholia sisältävistä tuotteista tulisi pysyä erossa. On hyvä huomioida, että kuivalle iholle sopii luonnolliset kauneusöljyt, kuten jojoba öljy tai manteliöljy. Lisäksi valitun kosteusvoiteen tulisi tarjota iholle sen tarvitsemia luonnollisia kosteuttajia. Lipidejä täydentäviä tuotteita tulisi käyttää ihon suojaamiseksi kosteuden haihtumiselta – näin toimivat muun muassa luonnolliset voit ja öljyt (esim. sheavoi tai babassuvoi).

Päivittäiseen ihonhoitoon voi käyttää tavallista kuivalle iholle suunnattua kosteusvoidetta. Hyviä vaihtoehtoja ovat laadukas kasvovoide tai luonnollinen kasvoseerumi (esim. aloe vera -uutteella). Kasvovoiteen tulisi myös suojata ihoa, vähintään SPF 20 -suojakertoimella. Kaikkien ihokerrosten kosteuttaminen auttaa ihoa löytämään luonnolliset kosteuttavat kykynsä. Tästä syystä iholle voi tarjota seerumia, luonnollisia öljyjä, päivävoidetta sekä runsasta yövoidetta.

Kuivalle iholle suunnatun yövoiteen tulisi elvyttää ja ravita ihoa sekä täyttää lipidivarastot. Samasta syystä meikinpoistoaineen tulisi sisältää pelkästään laadukkaita ainesosia. Toisin sanoen, meikinpoistoon käytettyjen tuotteiden ei tulisi sisältää alkoholia, sillä alkoholi pahentaa kuivan ihon ongelmia entisestään. Käytä sen sijaan kuivalle iholle suunniteltuja kasvomaitoja, voiteita ja kasvovesiä. Kolmen viikon välein ihoa voi auttaa uusiutumaan entsyymikuorinnalla, jonka jälkeen iholle levitetään kosteuttava tai ravitseva naamio.

Kuivan ihon ihonhoitovirheet

On hyvä olla myös tietoinen ihon kuivuutta lisäävistä tekijöistä. Tavallisimmat tiedostamattamme tekemämme virheet ovat:

 • Mekaanisten kuorintavoiteiden käyttö (ne ovat liian voimakkaita herkälle kuivalle iholle)
 • Kasvojen peseminen klooratulla vedellä (kuivaa ihoa)
 • Kasvojen peseminen saippualla (hapan saippua häiritsee ihon pH-tasapainoa ja johtaa kuivuuteen)
 • Kasvojen hierominen pyyhkeellä (vähentää talia iholla)