Ihoa ympäristötekijöiltä suojaavat ihonhoitotuotteet ovat pakkohankinta! Mutta millaiset tuotteet ja miten niitä käytetään?

Ilmansaasteet – ilmassa leijuvien tomujen ja kaasujen yhdistelmä, joka on todella haitallista terveydellemme. Hengitämme sitä päivittäin ja tarjoamme saasteille helpon pääsyn keuhkoihimme, joista ne leviävät ympäri kehoa sitä vahingoittaen. Keuhkot eivät kuitenkaan ole kehomme ainoa elin, joka joutuu kärsimään saasteiden vaikutuksista, sillä ne kerääntyvät myös ihoomme ja häiritsevät sen tasapainoa huomattavasti. 

Ilmansaasteiden pikkuruiset molekyylit pääsevät läpäisemään ihomme ja tunkeutumaan jopa sen syvimpiin kerroksiin asti. Tämä vauhdittaa ihon ikääntymistä. Saasteet ovat myös oksidatiivisen stressin laukaiseva tekijä, joten ihoa ympäristötekijöiltä suojaavat ihonhoitotuotteet ovat korvaamattomia! Niiden ansiosta ihosi voi säästyä turmiolta. Lue eteenpäin selvittääksesi mitä ympäristötekijöiltä suojaavat ihonhoitotuotteet ovat ja mitkä kauneudenhoitotuotteissa käytettävät valmisteet torjuvat saasteita tehokkaasti.

Miksi iho tulisi suojata ilmansaasteilta?

Mikroskooppisen pienet savuhiukkaset sisältävät harmillisia ainesosia ja voivat vaurioittaa ihoa. Esimerkiksi typen, hiilen, rikkihapon ja polysyklisen hiilivedyn haitalliset yhdistelmät todistetusti aiheuttavat syöpää ja lisäävät solumutaatioiden määrää. Kaupunkisaasteet tosiaan ovat haitallisia niin keholle kuin ihollemmekin ja niille altistumisesta voi koitua kohtalokkaita seuraamuksia.

Ilmansaasteet haurastuttavat ihomme suojakerrosta tehden siitä herkemmän ja ihoärsytyksiin taipuvaisemman. Iho ei tämän seurauksena pysty puolustautumaan esimerkiksi sääolosuhteita vastaan (kuiva ilma, pakkanen, tuuli ja aurinko). Ihon heikentyessä se ei myöskään kykene enää uudistumaan kuten ennen.

Myös vapaat radikaalit, tupakansavu ja pakokaasut koittelevat jo valmiiksi herkistynyttä ihoa. Siksi saasteita suojaavaan kosmetiikan käyttö on niin tärkeää.

Kuinka suojella ihoa ilmansaasteilta?

Onneksemme on olemassa muutama tapa, joilla ihoa voidaan suojella. Alempaa löydät vinkkejä, joiden avulla autat ihoasi kestämään suurkaupungin olosuhteita.

  • valitse saasteilta suojaavia ihonhoitotuotteita
  • vältä pitkää ulkona oleskelua talvisin
  • puhdista kasvosi perusteellisesti; poista meikki ja iholle kertyneet saasteet heti saapuessasi kotiin
  • lisää kasvoseerumi päivittäiseen rutiiniisi ja varmista, että tuote taistelee vapaita radikaaleja ja oksidatiivista stressiä vastaan (c-vitamiinia sisältävä seerumi)

Millaisia ominaisuuksia laadukkaissa, saasteilta suojaavissa tuotteissa tulee olla?

Tuotteessa tulisi olla maininta sen ihoa ilmansaasteilta suojaavasta tehosta. Tuotteen tulee olla kliinisesti testattu. Tällaisissa tuotteissa teho perustuu pitkälti niiden sisältämiin antioksidanttisiin ainesosiin ja kykyyn sitoa epäpuhtauksia. Saasteilta suojaavissa tuotteissa yhdistyvät siis ainesosat, jotka yhdessä tarjoavat paljon tehokkaamman suojan kuin erikseen käytettyinä.

Kuinka löytää saasteilta suojaavia ainesosia kasvovoiteista?

Oikeita tuotteita ei voi löytää, ellei tiedä mitä etsii. Ehkäpä nykyinen kasvovoiteesi sisältääkin tarvittavia ainesosia eikä sitä tarvitse heittää pois. Tehokkain saasteilta suojaava ainesosayhdistelmä on magnolia ja ceyloninmoringa. Kumpikin suojaa saasteilta erikseenkin käytettynä, mutta yhdistettynä suoja on moninkertainen. Seuraavaksi tehokkain on c-vitamiini, joka on tunnettu suoja saasteita vastaan. C-vitamiini myös kaunistaa, parantaa ja antaa iholle kestävyyttä. C-vitamiini kannattaa yhdistää valkoinen tee-uutteeseen, joka taistelee vapaita radikaaleja vastaan. Myös kitosaani on armoton saasteita kohtaan, joka c-vitamiinin tapaan luo iholle suojaavan kerroksen. Jos olet kiinnostunut luonnonmukaisesta ihonhoidosta, voit kokeilla ihotyypillesi sopivia luonnollisia kauneusöljyjä – arganöljy sopii lähes kaikille. Lisäksi ilmansaasteilta suojaavissa tuotteissa on usein leväuuttetta (puhdistava vaikutus), hiiltä ja probioottista vettä, joka rauhoittaa ärtynyttä ihoa.